Száraz befújásos sóterápia

PR cikk SóbanJóSóbanJó Sószoba és Gyerekműhely

-száraz befújásos sóterápia/sókezelés az egészséges légutakért és az erős immunrendszerért-

A SóbanJó Sószoba és Gyerekműhely létrehozói, kisgyermekes a, „gyeses”évek után a munka világában újra helyüket kereső anyukák vagyunk. Megismerkedésünk után nem sok beszélgetés kellett ahhoz, hogy elhatározzuk, valami közös vállalkozásba kellene kezdenünk. Abban is rögtön megegyeztünk, hogy olyan valamibe szeretnénk belefogni, amit jó szívvel, meggyőződéssel tudunk másoknak ajánlani, és segíteni is tudunk vele. Kiderült, hogy a száraz befújásos sóklímakezelés hatására soha addig nem tapasztalt javulás következett be kruppos, és gyakran légcsőhurutban szenvedő gyermekink állapotában, valamint magunkon is pozitív hatásokat észleltünk, így aztán hamar úgy döntöttünk, hogy ez lesz az amivel hivatásszerűen és együtt szeretnénk foglalkozni. Talán furcsán hangozhat egy sószoba nevében a gyerekműhely elnevezés, de ha valaki járt már a XIII. kerületi sószobában, egyből kiderül miről is van szó. A sókezelés többek közt sok labdával, ugrálólabdával , játékokkal felszerelt nagy tér, ahol igazán felüdülés a sószobás tartózkodás 45 perce. Előnye, hogy a gyermekek mozgás közben intenzívebben veszik a levegőt, így észrevétlenül növelik a kezelés hatékonyságát. A helyi adottságok lehetővé teszik, hogy rendszeres gyermekfoglalkozásokat is szervezzünk Így van lehetőség hétfőnként angol nyelvű mondókás, énekes Rhyme Time-ra járni. Programjaink kínálatát fokozatosan bővítjük, és egyre kedvezőbb feltételekkel kínáljuk mindenki örömére. A XIV. kerületi sószobának Zuglóban, az Örs vezér térhez nagyon közel találtunk alkalmas helyszínt. Fontos volt számunkra a helyszínek megválasztásánál, a jó megközelíthetőség, hogy barátságos legyen, ne hasonlítson a – sok hozzánk járó kisgyermeknek sajnos ismerős – kórházi kezelések helyszínére, de éppúgy fontos, hogy a szakorvosi kontroll könnyen hozzáférhető legyen mindenki számára. Jó kapcsolatot ápolunk gyermek- és felnőtt háziorvosokkal, fül-orr-gégész orvosokkal és gyermekpulmonológusokkal. Kiemelt együttműködő partnerünk Dr. Juhász Zsuzsanna a JU-MED Egészségcentrum (www.jumed.hu) vezető fül-orr-gégész szakorvosa, aki segítséget nyújt nekünk kérdéseink megválaszolásában és támogatja a száraz befújásos sóklíma kezelés alkalmazását kiegészítő, sőt esetenként önálló terápiaként. A leghitelesebbnek úgy gondoltuk, ha egy kiváló szakorvos ad tájékoztatást a sóterápia történetéről, a szervezetre gyakorolt hatásáról, a száraz befújásos sókezelés előnyeiről és a terápia ajánlott időtartamáról.

sobanjobannerSóterápia – lássunk tisztán, lélegezzünk tisztán!

Az elmúlt évtizedekben a betegek egyre növekvő számban keresik, igénylik a természetes gyógymódokat. Ideális esetben ezek önállóan is hozzásegíthetnek a gyógyuláshoz, de komplementer, azaz a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként mindenképpen szükséges számon tartani e lehetőségeket a mai orvos gyógyító „kelléktárában”.

A só pozitív és negatív élettani hatásairól egyaránt hallhattunk szakmai véleményeket az utóbbi időben. A táplálékkal elfogyasztott só pontos hatásának megítélése még ma sem egységes, megosztja a szakembereket. Ami a sós klíma emberi szervezetre gyakorolt hatását illeti, abban szerencsére sokkal egységesebb az álláspont: jól meghatározott, elsősorban bizonyos gyulladásos eredetű betegségek gyógyításában hatásos kiegészítő, esetenként önálló terápiás lehetőség.

A barlangok, illetve sóbányák jótékony hatásairól az ókori görög valamint indiai kultúra emlékeiben is találhatók utalások. Mai nevén a speleo- vagy barlang-, és halo- vagy sóterápia kifejezések terjedtek el a szakmai és laikus nevezéktanban.

A gyógyító hatás első tudományos megfigyelése egy lengyel orvos érdeme, aki a lengyelországi wieliczkai sóbánya munkásait vizsgálta. A bányászokat a rossz munkakörülmények, az alultápláltság ellenére relatíve jó fizikai és mentális állapotban találta, légúti betegségben nem szenvedtek. Azóta igazolást nyert, hogy a sóbánya klímája volt pozitív hatással egészségi állapotukra. Az egyes sóbányák eltérő intenzitású gyógyhatásában nemcsak az aeroszol

összetételének, hanem a relatív páratartalomnak, a légnyomásnak és a hőmérsékletnek, valamint a sugárzási viszonyoknak is fontos szerepük van. A felismerés nyomán Európában egyre több helyen kezdték alkalmazni a klímaterápiát, de erre természetesen csak az ilyen földrajzi adottságú helyeken volt mód. Hátránya ezért, hogy az idő-, és költségigények miatt meglehetősen szűk betegkör számára elérhető. Annak érdekében, hogy a sóklíma terápiát minél több rászoruló, alacsonyabb költségek mellett is igénybe vehesse, megszületett a sószobák, mini sóbarlangok megvalósításának ötlete. Az első időkben zárt térben sós párát előállító készülékeket használtak, amelyek házilagos kezelésre is alkalmasak, de – mivel a sós páraszemcsék a felső légutakban megtapadnak – az alsó légutak betegségeivel szemben nem igazán hatékonyak. Sótéglával burkolt helyiségek légterében megjelennek a sószemcsék, de a koncentráció még nem éri el a terápiás szintet. Az ún. sógenerátor készülék kifejlesztésével vált lehetővé, hogy létrejöjjön az az ellenőrzött közeg, amely legjobban szimulálja a természetes sóbányák mikroklímáját. A fő terápiás faktor, negatív töltésű ionok meghatározott koncentrációja, a száraz natrium klorid aeroszol 2-5 mikron részecskemérettel, amely mélyen penetrál az alsó légutakba is. Így fejti ki a légcső, hörgők nyálkahártyáján is a baktériumok szaporodását gátló, nyákoldó, váladék ürülést elősegítő azaz gyógyító, betegségmegelőző hatását. A sóklíma kezelésben részesülő betegek klinikai és laboratóriumi vizsgálata során követték a gyulladásos, immunológiai paraméterek változását, és igazolható lett a kedvező védekező sejtszaporulat és ellenanyagszint emelkedés. Az antimikrobialis, hypoallergén környezetnek köszönhetően csökken az immunrendszer terhelése. A kezelőorvos hosszabb távon azt tapasztalja, hogy csökken a krónikus betegek gyógyszerigénye, kevesebb lesz az akut ellátást igénylő epizódok száma.

Sóterápia a következő főbb kórképek fennállása esetén ajánlott: elsősorban idült légzőszervi betegségek, allergiás és nem allergiás idült nátha, melléküreggyulladás (arc-, homlok-, rostaüreg, iköböl), hörghurut, asthma, de ekcéma, psoriasis, depresszió, alvászavarok , bizonyos hormonális problémák kezelésében is hatékony. Gyakorta ismétlődő heveny nátha, torokgyulladás, köhögés, tüdőgyulladás esetén, a tünetmentes periódusban betegségmegelőző szerepe van a legalább 10 alkalommal igénybe vett sóklíma kezelésnek. Ehelyütt is hangsúlyozandó, hogy a klímakezelés nem egyszeri alkalom, minden indokolt esetben több alkalomból álló kezeléssorozatot jelent, ennélfogva türelmet igényel a résztvevő betegektől.

Ellenjavallatot képeznek a következők: bármely eredetű heveny, lázas állapot, tuberculosis, súlyos keringési betegség, infarktus, stroke utáni állapot, akut vesebetegség.

Mellékhatás száraz torok, bőr irritáció lehet, ekkor ritkítani kell az egy hétre eső kezelések számát.

Fokozódó köhögés az elején természetes tisztulási folyamat eredménye, amikor a felhalmozódott szennyeződés az alsóbb légutakból a só hatására felszakad. Ugyanez lejátszódik a felső légutakban is: az orr-, és melléküregi váladék mennyisége eleinte fokozódik, amit a klímaterápiát követő alapos orrfújás mellett sóoldatos orröblítéssel, gyermekeknél ún. Proetz kezeléssel távolíthatunk el maradéktalanul.

A dohányzás egészségkárosító hatása közismert, emellett a szmogos, szennyezett nagyvárosi levegő is sokszorosan felerősíti az allergének, kórokozók káros hatását. Városi környezetben élő dohányzók esetében mindenképpen javasolt az időnkénti sós klímakezelés, de a káros szenvedélytől mentes városlakók tüdeje is megkönnyebbül a tisztítókúra eredményeképp. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy – visszatérve a bevezető sorok tartalmához – a legtermészetesebb, mellékhatásmentes „gyógymód” a betegségmegelőzés.

Dr. Juhász Zsuzsanna

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

www.jumed.hu

Budapesten két helyszínen (XIII. kerület, Göncöl utca 81. és XIV. kerület Ond vezér útja 29.) várunk mindenkit, aki szeretne tenni egészsége érdekében, akár megelőzés, akár egy meglévő betegség kezelése a cél. Hozzánk járó vendégeink igényei alapján folyamatos fejlődésre törekszünk, és szeretnénk minél szélesebb körben elérhetővé tenni szolgáltatásunkat. Így rendszeres akciókkal, különféle programokkal lepjük meg volt és leendő ,gyógyulni vagy egészségét megőrizni vágyó gyermeket és felnőttet egyaránt.

További információ illetve bejelentkezés:

SóbanJó Sószoba és Gyerekműhely 1131 Budapest, Göncöl u. 81. +36704263430 (Eszter)

Nyitva hétfő – szerda – szombat telefonos bejelentkezés alapján

SóbanJó Sószoba 1141 Budapest, Ond vezér útja 29. (bejárat az Ond vezér sétány felől) +36709478665 (Emese)

Nyitva kedd – csütörtök – péntek telefonos bejelentkezés alapján

www.sobanjo.hu info@sobanjo.hu